Snelle veranderingen i.d. maatschappij, hoe gaan we met deze nieuwe dynamieken om als kunstenaars?

Snelle veranderingen in de wereld van de communicatie & op vele andere terreinen. Hoe gaan we met deze  nieuwe dynamiek om als kunstenaars?
In de afgelopen 100 jaar zijn wij steeds sneller en directer met elkaar gaan communiceren en deze versnelling is nog steeds gaande. Kunnen we dit bijhouden?
We kunnen zien en horen wat er nu HIER gebeurt en op honderden mijlen afstand.
We communiceren met mensen die we niet kennen, en misschien ook nooit zullen ontmoeten, die ‘ergens anders’ in de wereld zijn. Dit kan onrust geven en ons afleiden van ons werk HIER en NU of we nemen deze informatie mee en laten ons inspireren door andere culturen in andere landen en in ons eigen land.

Deze snelle veranderingen in onze communicatie vragen om nieuwe basisconcepten in hoe we met elkaar contact maken en met de manier waarop we ons zelf organiseren. Hoe gaan we met deze  nieuwe dynamiek om als kunstenaars? In dergelijke veranderingen ontstaan er ook geheel nieuwe vormen van uitwisseling en transactie zoals de Breinstorm avonden van Tengel die dit idée met de kunstenaars samen wil onderzoeken en een nieuwe visie voor de toekomst tracht te ontwikkelen. Je hoeft bij een verandering niet beslist iemand te hebben die de weg wijst en anderen die volgen, je kunt ook de wijsheid en energie van de groep benutten. En samen de gewenste ontwikkeling al doende vormgeven. Door te praten, ontstaat er energie en komen er ideeën.

Er zijn natuurlijk ook steeds meer kunstenaars die elkaar via Internet vinden en samen over hun kunst en projecten praten en support geven ook zonder elkaar te ontmoeten.
Je ontmoet andere zienswijzen en ideeen van andere ideologieën en religies. Dit kan verdieping geven  maar de keerzijde kan ook zijn dat dit grote invloed heeft op de kwaliteit van ons dagelijks bestaan. Teveel aan informatie en indrukken van buitenaf die niet is ingebed in ons dagelijks leven. De samenwerking tussen mensen van verschillende disciplines en culturen is meer dan ooit noodzakelijk . En Kunstenaars zijn hierbij van vitaal belang. Hoe we praten en onze realiteit vormgeven bepaalt welke realiteit we met elkaar maken en ook hoe we naar de toekomst kijken. Dit is een krachtig voertuig waarmee we niet alleen inhoud of gedachten uitwisselen, maar waarmee we onze wereld ‘maken’.

In de kunsten wordt structureel onderzoek gedaan naar de zin van ons bestaan en reflecteer je op de huidige stand van zaken en het gaat hierbij om emotie en gevoel
gecombineerd met liefde, compassie, solidariteit en vakmanschap. Dit zijn nog steeds  belangrijke waarden voor het welbevinden en voor overleven. Dit is feitelijk de essentie van het gevoel van aanwezigheid zoals we nu hier bij elkaar zijn om te vieren dat Tengel, een Platform voor de Kunst in de Zaanstreek , inmiddels 20 jaar bestaat. Door de samenwerking van verschillende mensen en hun kwaliteiten is er een prachtig boek ontstaan, een reflectie van 20 jaar kunstenaarschap in de Zaanstreek. Om als kunstenaars een rol in de samenleving te kunnen blijven spelen is het noodzakelijk dat kunstenaars en ontwerpers en hun initiatieven worden gefaciliteerd. De juiste kennis, gereedschap, inspiratie en interactie met anderen dat is mijn idée voor een Kunstplatform van de toekomst. Om samen nieuwe manieren te vinden om dit te realiseren en vorm te geven.
Ons Kunstenaars Platform is nog steeds een verhaal-in-wording.
De ontwikkelingsrichting en de uitkomsten zijn niet vooraf bepaald of verankerd in beton. Er is ruimte om te kiezen en mee te bouwen: te kiezen waar je je in wilt verdiepen, je inspiratie wilt halen, waarin je wilt leren. Wij kunnen Tengel samen de wending geven die we willen.

Comments

Popular Posts