Visie voor de toekomst

Hieronder een deel van mijn " speech " als nieuwe voorzitter van Tengel Platform Zaanstreek. Na de zomer gaan we een avond organiseren om samen een visie voor de toekomst te formuleren als kunstenaars Platform in de Ideeen Fabriek, inspirerend om te zien wat daar uit gaat komen 

De toekomst :
Er is al veel verandert in cultuurland op dit moment en in de komende jaren.
Een voorbeeld daarvan zijn de gevolgen van De Toekomstagenda Cultuur Zaanstreek en de hieraan gekoppelde bezuinigingen die ingrijpend zullen zijn.
Vrijwel iedereen realiseert zich dat de crisis waarin we momenteel verkeren en de enorme financiƫle opgaven waar we in de komende jaren mee te maken krijgen en al hebben te maken, dat wij die ook zullen voelen als kunstenaars .

De gemeente Zaanstad heeft aangegeven dat zij kritisch moeten afwegen waar zij in de toekomst voor nodig is, c.q. aanspreekbaar is.
Het is lastig om in korte tijd zo'n omslag in denken te maken en om dat wat bekend en vertrouwd is ter discussie te moeten stellen. Niettemin gaat het niet alleen over moeilijke veranderingen, maar ook over kansen en nieuwe perspectieven.
Zoals we weten is Kunst en cultuur van wezenlijk belang, zowel voor de ontwikkeling van ieder mens als voor de samenleving als geheel.
De aanwezigheid van kunst en cultuur is van wezenlijk belang voor de kwaliteit van de samenleving.
Kunst en cultuur laat genieten, verlegt grenzen, leert kijken en onderscheiden, ontspant, informeert, roept herinneringen op, verwondert, schokt en ontroert.
Kunst en cultuur draagt dus bij aan het individuele welzijn van mensen.
Kunst en cultuur hebben in al hun onderliggende variatie een waarde op zich.
In de breedte moet het aanbod aansluiten op de diversiteit van de bevolking, ontwikkelen mensen zichzelf door actieve deelname op amateurniveau en maken jongeren al op vroege leeftijd kennis met allerlei kunst- en cultuuruitingen.
En we willen graag dat dit zo blijft!

Tengel bestaat inmiddels 20 jaar en is begonnen als actie groep. Als kunstenaars platform Tengel dragen we bij aan alles wat je ziet in de Zaanstreek waar cultuur ontwikkeld, bedacht en ontworpen is.
Werken aan de stad is per definitie een culturele daad. Kunst en cultuur zijn steeds belangrijker in de steden en omgeving waar mensen wonen en recreeren, bij nieuwe bouw, maar zeker ook bij interventies in de bestaande stedelijke structuur. Stedelijke ontwikkeling is daarom niet los te zien van de culturele ontwikkeling. En de ontwikkeling van ons als individuele kunstenaars en als groep. Daarom werken we ook graag samen met andere kunstvormen en groepen zoals Babel en nu met de Atelier route laten we ons inspireren door dichters.
Als kunstenaars kunnen we mensen op een andere manier laten kijken, maar laten we niet vergeten zelf ook eens op een andere manier naar ons functioneren te kijken als kunstenaars. Hoe kunnen we vanuit het werken alleen in onze ateliers een verbinding maken naar samenwerking met andere kunstenaars en de samenleving om ons heen? Dit is een discussie die wij , het bestuur , graag met jullie de komende tijd willen voeren. Kunstenaars Platform Tengel kan en moet meer zijn dan een groep kunstenaars die lid is vanwege het meedoen aan de atelier route.
De tijd vraagt om betrokkenheid en actie, samenwerken en visie. Daarom wil ik vandaag als nieuwe voorzitter van Tengel aan jullie vragen of er interesse is om een avond te organiseren waar we als Kunstenaars Platform Tengel een nieuwe visie op de toekomst van kunstenaars uit de Zaanstreek kunnen formuleren en waar we mee naar buiten kunnen treden. Tengel dat zijn alle kunstenaars die bij ons platform zijn aangesloten, wij allemaal dus.
Dat was mijn bijdrage voor de avond. Een fijne avond nog en we zien elkaar later.

Comments

Popular Posts