Stichting Tengel is een platform van onafhankelijke beeldende kunstenaars in de Zaanstreek, Stichting Tengel bestaat 20 jaar
Stichting Tengel bestaat 20 jaar / Bron NHD
ZAANDAM - Stichting Tengel, het platform van onafhankelijke beeldende kunstenaars in de Zaanstreek, bestaat dit jaar twintig jaar en dat jubileum wordt luister bijgezet met de uitgave van een fraai fotoboek ’Tengel 20’.
86 kunstenaars in woord en beeld
Fotograaf Tim Knol lanceerde in 2012 het idee om alle bij Tengel aangesloten kunstenaars in hun atelier te fotograferen. Dat idee kreeg concreet gestalte en leidde tot een gevarieerde serie van 86 portretten. Die serie vormde voor de driehoofdige werkgroep, bestaande uit Joost Pielkenrood, Linda Willemszoon en Hanneke Kuik, het uitgangspunt voor het jubileumboek, waarbij de portretten werden aangevuld met een foto van een favoriet kunstwerk van elke kunstenaar, voorzien van een persoonlijke, beknopte toelichting op het uitgekozen werk.
Joke Konijn stond begin 1994 aan de wieg van Tengel. Aanleiding was onder meer een gemeentelijke cultuurnota waarin duidelijk werd gesteld dat de Zaanse kunstenaars zich op geen enkele manier hadden verenigd. ,,De BKR kwam in die periode ten einde en we wilden de belangen van de professionele kunstenaars in de Zaanstreek bundelen. Aan de hand van de BKR-lijst van de gemeente en eigen speurwerk hebben we iedereen een uitnodiging gestuurd om een vergadering bij te wonen in De Groot Weiver om te kijken of een kunstenaarsplatform levensvatbaar zou zijn’’, aldus Joke Konijn in het voorwoord. Uit die vergadering vormde zich een bestuur van kunstenaars die elke zes weken bij elkaar kwam om te kijken welke acties konden worden georganiseerd. De allereerste actie was de Atelierroute, een destijds nog onbekend fenomeen.
De afgelopen twintig jaar heeft Tengel in de Zaanstreek flink aan de weg getimmerd op cultureel en artistiek gebied met tentoonstellingen en kunstmanifestaties, al dan niet in samenwerking met organisaties als het Zaans Museum, Kunstcentrum Zaanstad, de gemeente Zaanstad, de gemeente Wormerland, Stichting Midzomerzaan, Stichting Babel, Stichting Kidz, Stichting Smaakexplosies en Galerie Ikiz. Bij de liefhebbers van kunst is Tengel vooral bekend van de jaarlijks terugkerende Atelierroute Zaanstad/Wormerland waarbij vele kunstenaars gedurende een weekeinde hun deuren openzetten voor het publiek.
Het boek bevat een beknopte geschiedenis van Tengel aan de hand van een tijdsbalk met activiteiten door de jaren heen. De activiteiten bestrijken een breed scala, variërend van exposities, lezingen, educatieve programma’s, cultuurdebat, kinderkunstproject, kunsteiland, veldwerk, veiling en ’breinstormavonden’.
In de vorm van een dialoog tussen Joke Konijn, de eerste voorzitter van Tengel, en Philo Grégoire, de huidige voorzitter, wordt teruggeblikt op het verleden en vooruitgekeken naar de toekomst van Tengel in de Zaanse samenleving. In een keurig overzicht achterin het boek wordt melding gemaakt van de bestuursleden door de jaren heen. Maar het zijn de portretten van de kunstenaars en de afbeeldingen van hun werk die van het boek een eigentijds document maken en een mooi beeld geven van de huidige stand van zaken op artistiek gebied in de Zaanstreek en Wormerland. Alle bij Tengel aangesloten kunstenaars komen aan de orde, keurig op alfabet, beginnend met Co van Assema en eindigend bij Joanne Zegers. Het levert een veelzijdig overzicht op van schilders, tekenaars, beeldhouwers, fotografen, keramisten en andere creatievelingen. De vormgeving werd verzorgd door Linda Willemszoon. Het boek is gedrukt bij Heijnis & Schipper. Het jubileumboek van stichting Tengel is te koop in de Zaanse boekhandels. De prijs bedraagt 17,50 euro
Comments