Tengel Breinstorm November 2014 / toekomst en nieuw bestuur in 2015

Wat kunnen kunstenaars betekenen voor elkaar en hun omgeving via het platform Tengel? 
Welke vaardigheden hebben we met zijn allen. Ook kwam het volgende ter sprake : 
Zorg dat je een goed team wordt, ook met niet-kunstenaars. Afgelopen jaar zijn er meerdere werkgroepen ontstaan en is het bestuur met verschillende kunstenaars , creatieven, ambachtsmensen en middenstanders in de Zaanstreek over dit onderwerp verder gaan denken en van gedachten wisselen. En ook de gemeente heeft aangegeven dat samenwerken & verschillende groepen met elkaar verbinden van cruciaal belang is voor een dynamisch creatief beleid in de Zaanstreek. Ook zijn we aan het kijken hoe we bij de ontwikkelingen rond groot Amsterdam kunnen aansluiten en toch onze identiteit kunnen behouden.
Door hier over na te denken kwamen we bij het volgende : Wat is de toekomst die we wensen & wat is er mogelijk?
En wat zijn de sterke punten van de Zaanstreek en de kunstenaars en andere creatieven en vaklieden die hier werkzaam zijn?
Ons antwoord als bestuur van Tengel is een samen gaan van Kunst en Ambacht. Dus in de toekomst kunnen ook goede ambachtsmensen zich aansluiten bij Tengel. Voor grote projecten en exposities kan dit ideaal zijn. Als je voor een kunstproject een smid, lasser, keramist, drukker of timmervrouw nodig hebt, dan zitten ze in ons Tengel bestand. Dan zijn de lijntjes kort en is het contact gemakkelijk gelegd. Maar ook andersom biedt deze samenwerking talloze mogelijkheden en we willen dus graag jullie mening hierover bij de Breinstorm vanavond.
Even een kleine schets over het ontstaan van de Kunst en AmbachtsBeweging. In het Engels is dit the Arts and Crafts Movement. Dit was een sociale en esthetische beweging die in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstond in Engeland. Het was een reactie op de industriële revolutie die toen nog maar net was begonnen. Er ontstond een nieuwe belangstelling voor ambacht en vakmanschap als reactie op massaproductie en de daarmee samenhangende eenvormigheid en vervlakking. Het bestaande onderscheid tussen kunst en kunstnijverheid werd nagenoeg opgeheven. De overeenkomst tussen de Arts and Crafts beweging van ruim een eeuw geleden en de huidige tijd is dat kunst en vormgeving steeds meer samen smelten tot hetzelfde vakgebied. Het gaat nog verder want ook wetenschap en onderwijs wordt gekoppeld aan het vakgebied van Kunst & Vormgeving. Het woord onderzoek- liefst research- is niet meer weg te denken in de huidige beroepspraktijk. Werkplaatsen in het kunstonderwijs heten tegenwoordig  LAB -afkorting van Laboratory. Deze ontwikkeling is de afgelopen jaren in een versnelling gekomen onder invloed van een ander economisch klimaat. De kunstenaar die zijn status ontleende aan de hoeveelheid subsidies en beurzen die hem of haar waren toebedeeld is al bijna uitgestorven. Kortom ‘openstaan’ voor een groter vakgebied- groter dan uitsluitend beeldende kunst- is van levensbelang. Ook ons kunstenaars platform TENGEL zal mee moeten evolueren met de laatste ontwikkelingen. Dat betekent zoeken naar samenwerkingsverbanden, inzetten van individuele en gezamenlijke expertise, uitbreiden van het vakgebied en zoeken naar maatschappelijke betekenis. Als wij deze weg kunnen inslaan zal een platform als Tengel opnieuw zijn relevantie kunnen bewijzen.
Ook wil ik de nieuwe leden verwelkomen, dit zijn : Ellen Holleman, Paul Vermeulen, Harold Linker, Esther Prinze, Esther Hans, Monique Androchte, Ria Hotting. Het zou leuk zijn als jullie een keer een presentatie willen geven zodat we jullie werk beter leren kennen.
Dan gaan we nu naar een ander belangrijk onderwerp, een nieuw bestuur in 2015.
Ik heb vanaf het begin aangegeven dat ik twee jaar voorzitter wil en kan zijn. Ik heb het idée dat ik een nieuwe koers heb aangegeven samen met het huidige bestuur. We hebben een vier jaren plan voor de gemeente Zaanstad ingeleverd om voorlopig ook onze subsidie zeker te stellen. En we hebben het idée dat we met ons plan voor een Tengel Kunst & AmbachtsBeweging Zaanstad een nieuwe dynamische weg in kunnen slaan. Ook andere nieuwe vormen van samenwerking zullen verder vorm krijgen zoals de etalier route. Ik heb het al eerder aangegeven, Tengel is niet van het Tengelbestuur en de voorzitter maar van de kunstenaars die er bij zijn aangesloten, jullie dus. Daarom wil ik jullie vragen om na te denken of je de komende tijd bij het bestuur wil aanschuiven om te kijken of het wat voor jou is. We hebben een voorzitter, penningmeester, secretaris, p.r. persoon en andere inspirators nodig voor het nieuwe bestuur. Als voorzitter blijf ik tot 1 April. Dit geldt ook voor de penningmeester. De secretaris is wegens persoonlijke zaken al afgetreden, dus we hebben eigenlijk per direct een nieuwe nodig. De andere bestuursleden willen de overgang zo soepel mogelijk laten verlopen en zijn bereidt om nog wat langer te blijven als dit nodig mocht zijn.
IOpgeven voor aanschuiven bij bestuur/betuursfunctie: Je moet woonachtig zijn in de Zaanstreek en affiniteit met de Beeldende kunst hebben en als voorzitter een netwerk en goede sociale vaardigheden. Het is geen vereiste om kunstenaar te zijn voor een bestuursfunctie. De functies zijn op vrijwillige basis en uit idealisme voor de kunsten er staat geen financiële vergoeding tegenover. 
Philo Gregoire - Voorzitter Tengel en Kunstenaar

Comments

Popular Posts