Foto's van mijn reis naar de Sinai woestijn in Egypte aan de Rode Zee. De bijzondere en krachtige energie van de woestijn was zeer inspirerend!


De oorsprong van nomadische volkeren is moeilijk te traceren omdat ze weinig sporen achter laten voor archeologen...

 
In de Arabische taal verwijst de term 'Bedoe' naar iemand die leeft in de open lucht, in de woestijn. Het Arabische woord 'Badaweyin' is een generieke benaming voor een woestijn-bewoner en het Engelse woord 'Bedouin' is hiervan een afgeleide, wat in het Nederlands is vertaald naar: Bedoeïene.



In vroegere tijden vestigden de mensen zich meestal in de buurt van rivieren, maar Bedoeïenen gaven de voorkeur aan het wonen in de open woestijn. Bedoeïenen leven voornamelijk in de Arabische en Syrische woestijnen, de Sinai en de Sahara woestijn van Noord Afrika.

'De Bedoeïene' weten vaak hun afkomst te traceren tot de tijden van de profeet Mohammed (vzmh) en daarvoor. De eerste bekeerlingen tot Islam kwamen uit de Bedoeïene stammen en daarom is de (soennitische) Islam ingebed en diep geworteld in deze cultuur."De Bedoeïene" is over het algemeen open-minded en geïnteresseerd in wat er gaande is in zijn naaste en verre omgeving, aangezien dit soort kennis altijd een essentieel instrument is geweest om te overleven.







De Bedoeïenen worden geconfronteerd met uitdagingen in hun leefwijze en hun traditionele islamitische, tribale cultuur mengt zich langzaam met de westerse cultuurMannen zijn meer geneigd zich aan te passen en de moderne cultuur op zich te laten inwerken, maar vrouwen zijn door eer en traditie gebonden om binnen de omgeving van de familie te blijven en hebben daarom weinig kans op vooruitgang.


Moderne Arabische landen hebben een sterke neiging om de nomadische levensstijl van de Bedoeïenen te reguleren en de moderne samenleving heeft hun traditionele levensstijl minder aantrekkelijk gemaakt, want het is veeleisend en vaak gevaarlijk, zodat veel Bedoeïenen zich hebben gevestigd in stedelijke gebieden.

In 2011 stond Abdelghany Sayed in de frontlinie van de protesten tegen Hosni Mubarak, de man die Egypte sinds 1981 met ijzeren hand had geregeerd. Bijna vier jaar later moet hij concluderen dat de revolutie definitief is mislukt.


"En toch is het onmogelijk de revolutie nieuw leven in te blazen. Zodra er gedemonstreerd wordt,  mengt de Moslimbroerderschap zich erin. En dan treedt de politie keihard op.

De revolutie is niet voor niets geweest, ondanks de droevige uitkomst van dit moment. "Er is wel degelijk iets veranderd in Egypte."



Op het Sinaï-schiereiland zijn meerdere groepen jihadisten actief. Ook zijn er conflicten met bedoeïenen geweest. Zij hebben vlak voor de val van president Hosni Mubarak in 2011 het centrale gezag uitgedaagd.







Woestijnen beslaan ongeveer 40% van de oppervlakte van de aarde!

De Sinaï word door bedoeïenen bevolkt. Zij vormen een minderheid van nog geen 1% van de Egyptische bevolking. 


Citymarks

Comments

Popular Posts